KURS 4
LIVETS MATERIA OCH MASKINERI (biologi och kemi)
Syfte
Vi lär om organsystem i kroppen, hur den friska kroppen är alldeles fantastiskt perfekt och där inget slösas bort eller görs ”på ett ungefär”. Om systemet inte fungerar blir vi sjuka, och vad är det som cellen behöver egentligen? Du kommer att kunna utveckla ditt kunnande i hur kroppen fungerar, och vi ska testa några av kroppens funktioner
Centralt innehåll
- Vad är mat och vad använder vi näringen till?
- Vad händer i kroppen med maten som vi äter? Vi följer kolhydraternas, fetternas och proteinernas väg genom kroppen från ”ingång” till ”utgång”.
- Hur kommer maten dit den ska? Kroppens transportsystem. Hjärta och blodomlopp.
- Syrgas och avgas. Förbränning i cellerna. Lungorna och luftvägarna.
- Varför kissar vi? Cellernas avfall och vattenbalans. Njurarna och urinvägarna.
- Sömn, kost, motion – Viktigt eller?
- Vad blir vi sjuka av och vad blir vi friska av?
Litteratur:
Biologiboken sid. 239-310
Kemiboken sid. 148-163,
E-nivå
Du ska känna till följande:
- Näringsämnen i maten: kolhydrater, proteiner, fetter. Du ska veta varför kroppen behöver dem.
- Känna igen en druvsocker- och stärkelsemolekyl och veta att stärkelsen är uppbyggd av druvsocker.
- Veta att aminosyror är proteinernas byggstenar.
- Veta skillnaden mellan mättat och omättat fett.
- Kunna namnen på de olika organ som tar hand om maten i kroppen samt lite om vad dessa organ har för funktioner.
- Känna till några av blodets beståndsdelar och deras funktioner.
- Känna till skillnaden mellan artärer, kapillärer och vener samt i stort känna till blodets väg genom kroppen och hjärtat samt hjärtats viktigaste delar.
- Kunna ge exempel på situationer då man behöver veta en persons blodgrupp.
- Känna till i stort hur luftvägarna och lungorna är uppbyggda och funktionen av dessa.
- Förstå hur kroppens försvar mot främmande organismer fungerar.
- Känna till begreppen antibiotika och resistenta bakterier.
- Kunna föra resonemang runt kost, sömn och motions betydelse för hälsa och välmående.
C till A-nivå
Du ska även känna till följande:
- Ha fördjupad kunskap runt kemisk uppbyggnad av proteiner, kolhydrater och fetter
- Veta vad som menas med essentiella aminosyror.
- Vet vad som är skillnaden kemiskt sett mellan mättade och omättade fetter och ta ställning i vad som är bättre för oss.
- Känna till enzymers funktion i kroppen.
- Ha en mer detaljerad kunskap om vad kroppens olika matsmältningsorgan gör med vår föda.
- Känna till fler av blodets beståndsdelar och dess funktioner samt hur blodgrupper fungerar.
- Ha mer detaljerad kunskap om hjärtats delar och dess funktioner.
- Ha mer detaljerad kunskap om gasutbytet mellan blodkroppar och lungblåsor.
- Veta hur luftvägarnas reningssystem fungerar och på vilka andra sätt som luften förberedas innan den hamnar i lungorna.
- Veta mer i detalj hur njurarnas filtreringssystem fungerar.
- Ha ingående kunskap om vad som sker med maten då den passerar genom matsmältningsapparatens olika organ.
- Kunna föra utvecklade resonemang runt kost, sömn och motions betydelse för hälsa och välmående.
- Kunna föra utvecklade resonemang om hur användandet av antibiotika har påverkat uppkomsten av resistenta bakterier och vilka följder det får.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar